Szuper áras Prologic ágy INGYEN kiszállítssal Részletek »

Óriási a lemaradásunk az unió átlagától

2014.10.08. forrás: TEOL

Most fogják ki a karácsonyi halunkat, elkezdték a lehalászást a halastavakon. Az árak és a fogyasztás tíz év alatt alig változtak.

Szezonindító akciókhirdetés

Szűkül a halfogyasztás és ezzel párhuzamosan a piaci lehetőségek is fogynak, a multik egyre több halaspultot szüntetnek meg az üzleteikben, így történt ez Szekszárdon és Baján is. Ez az oka annak, hogy hiába a sok munka és költség a halastavak környékén, egyre kevesebben vásárolnak halat hazánkban, mondta Czikk László, aki az ország egyik legnagyobb halastó-tulajdonosa és halfelvásárlója. Hazánkban évente személyenként 3 kiló a halfogyasztás, míg az uniós átlag 22 kiló. Hiába mondják el számtalanszor, hogy a halhús nagyon egészséges.

Tolna megyében sok kisebb-nagyobb halastó van, főleg Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát, Attala és Őcsény környékén. Czikk László elmondta, sajnos nem történt csoda a hazai halpiacon az idén sem. Három hete folyik náluk a lehalászás, jelenleg a horgászegyesületeknek, az áruházláncoknak és a saját üzleteikbe szállítanak. A kisebb halastó-tulajdonosoktól október közepétől veszik át a halat. Az idén a sok csapadék okozott gondot, főleg szeptemberben. A halastavak környékén, a zsilipeknél és árapasztóknál éjszaka is ügyeletet tartottak a szakadó esőben is. Ilyenkor is tisztították a rácsokat az oda hordott gaztól, levelektől, hordaléktól. Idén jó, közepes termésre számítanak, melynek 95 százaléka ponty, a többi busa, amur, süllő, keszeg, csuka és harcsa. A süllőt és a csukát főként külföldön értékesítik, kilójuk 10-11 euró körül van. Ott keresik is ezeket a fajtákat.

A kisebb termelőket viszont az érdekli, milyen felvásárlási árakra számíthatnak. Czikk László szerint ebben a múlt évihez képest nem lesz nagy változás, emelésre nem lehet számítani, hiszen nagyon sok kétnyaras hal „ragadt be" az országban, így még a tavalyi készletből is van bőven. Ez egyben azt is jelenti, hogy sok olyan ponttyal találkozhatnak a vásárlók, melyek nagyobb méretűek.

Könnyebb helyzetben van az a termelő, aki kevésbé kiszolgáltatott a felvásárlóknak. Ilyen Bognár Attila, az Attalai Hal Kft. vezetője. Egy családi gazdaságot vezet immár 15 éve, 130 hektárnyi halastóval, hozzá keltetőházzal és telelőkkel is rendelkeznek. Konkrét szerződést még ők sem kötöttek a kereskedőkkel, de sok halat vásárolnak tőlük a telephelyükön, és sok halbolttal van napi kapcsolatuk, emellett exportálnak is főleg csukát és süllőt. A nagy munka, a lehalászás náluk napokon belül elkezdődik, a halak a telelőbe kerülnek, majd karácsony előtt az üzletekbe.

A jó minőséghez speciális technológia is kell
A magyar tótulajdonosok legnagyobb bánata, hogy a hazai fogyasztó ritkán vásárol halat, leggyakrabban húsvét és karácsony környékén. Ekkor adják el a szaküzletek a készletüknek több mint a felét. A hallal az a baj, hogy nem lehet dekázni, vagyis levágni belőle, mondják a fogyasztók. Aki viszont szeletelve vásárolja, annak sokkal többet kell fizetni érte. A magyar haltermelés legnagyobb konkurenciája Közép-Európában a cseh piac. Ők árban jobbak. Amíg hazánkban 5 kiló takarmány szükséges 1 kiló hal felneveléséhez, addig a cseheknél 2 kiló is elég. A magyarok is ismerik az északi szomszédaink speciális etetési technológiáját, de itthon hiányoznak a beruházáshoz szükséges feltételek, főként az anyagiak, állítják a szakemberek.

Így kezdjünk hozzá a hal megkedveltetéséhez
A sós vízből származó halak szaga a tengeréhez, az édesvízieké a tó vizéhez hasonlítható. A mesterséges tenyészetekben tiszta vízben nevelik őket, így nem lesz "büdös pocsolyaszaguk", állítják a szakemberek. A halhús megkedveltetését gyermekkorban kell elkezdeni, így megnő annak az esélye, hogy a következő generáció étrendjébe bekerül hetente legalább egy, de inkább két-három alkalommal. A hal elkészítésében és fűszerezésében a lehetőségek széles tárháza áll előttünk. Készíthetünk többek között halpaprikást, töltött halat, vagy saláták, mártások mellé is tálalhatjuk. A fehér húsú halakat (pl.: süllő, harcsa, pisztráng) mérsékeltebben lehet fűszerezni, míg a barna húsú halakhoz (ponty, busa, kárász) erősebb fűszerek illenek.

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »